facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 26

26 cover

> Νεφρικές μάζες
> Αντιθρομβωτική αγωγή στη χρόνια νεφρική νόσο. Εφαρμογή των χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρινών
> Η σχέση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
> Οξεία μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Νεφρικές μάζες

Τεύχος 26

Σταματιάδης Δ.
Διευθυντής, Νεφρολογικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Σερρών

Οι νεφρικές μάζες των ενηλίκων (Πίν. 1) απαιτούν πάντα διερεύνηση για τη διαπίστωση της φύσης τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διάκριση μεταξύ κακοήθειας και καλοήθειας είναι σχετικά εύκολη, αλλά υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες συνιστούν δύσκολο διαφοροδιαγνωστικό (και θεραπευτικό) πρόβλημα. Η ανεύρεση νεφρικής μάζας μπορεί να είναι τυχαία ή να διαπιστώνεται μετά από έλεγχο για κλινικά συμπτώματα ή ευρήματα από το ουροποιητικό σύστημα. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, μεγάλη σημασία έχει το ιστορικό του ασθενούς. Ειδικά για τις κυστικού τύπου νεφρικές μάζες, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 των νεφρικών μαζών, αν πρόκειται για απλή κύστη κατηγορίας I κατά Bosniak (Πίν. 2) απλά χρειάζεται τακτική παρακολούθηση. Στην περίπτωση της πολύχωρης κύστης κατηγορίας II απαιτείται τουλάχιστον εξάμηνη παρακολούθηση, ενώ για τις κατηγορίες III και IV συνιστάται χειρουργική διερεύνηση. Αν η μάζα είναι συμπαγής, τότε στην περίπτωση αύξησης του μεγέθους της συνιστάται χειρουργική διερεύνηση ή βιοψία με λεπτή βελόνα, εφόσον υπάρχει υποψία λεμφώματος. Σε μη αυξανόμενου μεγέθους συμπαγείς μάζες συνιστάται παρακολούθηση. Στην περίπτωση αγγειομυολιπώματος, εφόσον είναι διαμέτρου 4 cm προτείνεται εμβολισμός.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Αντιθρομβωτική αγωγή στη χρόνια νεφρική νόσο. Εφαρμογή των χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρινών

Τεύχος 26

Χριστοπούλου - Κοκκίνου Β.
Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια, Αιματολογικό Εργαστήριο, Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Αθήνα

26 2

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) συχνά συνοδεύεται από την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων αν και περισσότερο σχετιζόμενες με αυτή θεωρούνται οι αιμορραγικές εκδηλώσεις. Οι θρομβωτικές επιπλοκές της ΧΝΝ, ιδίως στα τελικά στάδια της (III και IV), οφείλονται σε ποικίλους παθογενετικούς μηχανισμούς αλλά και στις θεραπευτικές ή υποστηρικτικές ιατρικές παρεμβάσεις, όπως η χρόνια περιοδική αιμοκάθαρση (ΧΑ) και η μεταμόσχευση νεφρού. Είναι γνωστή η υπερπηκτικότητα που συνοδεύει τη ΧΝΝ, η οποία συχνά καταλήγει σε θρομβώσεις -συμπτωματικές ή όχι - όπως μαρτυρεί η ανίχνευση στο αίμα ΤΑΤ, PF1+2, FPA και D-διμερών. Επίσης στο νεφρωσικό σύνδρομο (ΝΣ) δεν είναι σπάνια η θρόμβωση της νεφρικής φλέβας, με αίτια -ή έστω υποκείμενους επιβαρυντικούς παράγοντες- την έλλειψη, λόγω απώλειας με τα ούρα, της αντιθρομβίνης III (ΑΤΙΙΙ), αλλά και την αύξηση του ινωδογόνου, των παραγόντων VIII και von Willebrand, ενίοτε και του TFPI, την ενδεχόμενη διαταραχή των επιπέδων των άλλων φυσικών αναστολέων της πήξης, δηλαδή της πρωτεΐνης C (PrC) και της πρωτεΐνης S (PrS), καθώς και την πιθανή διαταραχή του ινωδολυτικού μηχανισμού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Η σχέση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τεύχος 26

Ζεμπεκάκης Π.
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας, Α’ Παθολογική Κλινική, Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ” Θεσσαλονίκη

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) είναι ένα συχνό πρόβλημα με παγκόσμια κατανομή. Στις ΗΠΑ παρατηρείται κατά την τελευταία εικοσαετία μια συνεχής αύξηση στην επίπτωση και τον επιπολασμό του τελικού σταδίου της ΧΝΝ (ΧΝΝ-ΤΣ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ μεγάλη αύξηση της γενικής νοσηρότητας, της θνησιμότητας και του οικονομικού κόστους. Ο αριθμός των ασθενών με ΧΝΝ-ΤΣ που θεραπεύονταν με χρόνια αιμοκάθαρση (ΧΑ) ή μεταμόσχευση νεφρού στις ΗΠΑ υπερέβη τις 320.000 το 1998, ενώ αναμένεται να φθάσει στις 650.000 το 2010.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Οξεία μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα

Τεύχος 26

Μιχαήλ Σπ.
Αναπληρωτής Διευθυντής, Νεφρολογικό Τμήμα,Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Λαϊκό”

Η οξεία μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα(ΟΜΣΣΝ) προκαλείται από λοίμωξη με νεφριτογόναστελέχη στρεπτόκοκκων, κύρια της ομάδας Α. Εκδηλώνεται ως οξύ νεφριτικό σύνδρομο 1-3 εβδομάδεςμετά από φαρυγγίτιδα και 3-6 εβδομάδες μετά απόλοίμωξη του δέρματος. Παρατηρείται σποραδικά καικατά τη διάρκεια επιδημιών και είναι συχνότερη σταπαιδιά. Η παθογένεια της νόσου δεν έχει πλήρωςδιευκρινιστεί. Το γεγονός ότι προκαλείται μόνο απόορισμένα στελέχη στρεπτόκοκκου, αλλά όχι σε όλουςτους ασθενείς με λοίμωξη από αυτά τα στελέχη, κάνειπολύ πιθανή τη συμμετοχή αυτοάνοσων μηχανισμών στην εκδήλωση της.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο