facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 11

11 cover

> Τα φίλτρα της αιμοκάθαρσης
> Γιατί η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης
> Τα όρια της ιατρικής. Νόσος - Πάθηση, Ίαση & Θεραπεία
> Προβλήματα ύδατος, ηλεκτρολυτών και οξεοβασικής ισορροπίας χειρουργικών ασθενών
> Τα “stress” της αιμοκάθαρσης


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Τα φίλτρα της αιμοκάθαρσης

Τεύχος 11

Ανάσης Παύλος
Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Γ.Ν.Ν. Σπάρτης

11 01

Αν κάποιος θα ήθελε να απλοποιήσει το μηχάνημα του Τεχνητού Νεφρού θα μπορούσε να πει ότι, σε βασικές γραμμές αποτελείται από δύο μέρη: Το φίλτρο της αιμοκάθαρσης και τις υποστηρικτικές αντλίες. Το φίλτρο της αιμοκάθαρσης αποτελείται από ένα κέλυφος, που χωρίζεται σε δύο διαμερίσματα από μία ημιδιαπερατή μεμβράνη. Στο ένα διαμέρισμα ρέει το αίμα του ασθενούς και στο άλλο περνά (με αντίθετη φορά) το διάλυμα της αιμοκάθαρσης. Οι ροές αίματος και διαλύματος αιμοκάθαρσης εξασφαλίζονται με το σύστημα των αντλιών. Οι αντλίες αποτελούν σταθερή συνιστώσα του μηχανήματος του Τεχνητού Νεφρού.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Γιατί η χρήση κινητών τηλεφώνων πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης

Τεύχος 11

Δ. Γεωργαρά
Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

Α. Ζέρβα
Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού

11 02

Η κινητή τηλεφωνία έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Έτσι οι ασθενείς στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού μας ζητούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της αιμοκάθαρσης. Στο εγχειρίδιο χρήσεως των μηχανημάτων αναφέρεται ότι : “Η χρήση κινητών τηλεφώνων ή εξαρτημάτων τηλεπικοινωνίας κοντά στα μηχανήματα μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την απόδοση του μηχανήματος”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Τα όρια της ιατρικής. Νόσος - Πάθηση, Ίαση & Θεραπεία

Τεύχος 11

Αντώνης Λαγγουράνης
Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρούς, ΓΝΑ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ”

11 03

Η σημασία του τρόπου ζωής και ιδίως της διατροφής στην πρόληψη και τη θεραπεία της αρρώστιας δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς, ακόμα και σήμερα, όχι μόνο από τον περισσότερο κόσμο, αλλά και από εμάς που εκπροσωπούμε την επιστημονική ή άλλως αποκαλούμενη συμβατική, δυτική, τεχνοκρατική, αλλοπαθητική, σύγχρονη αλλά και κλασική, καθιερωμένη, ορθόδοξη ιατρική. Σε αυτό οπωσδήποτε συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η μεγάλη βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών, η ανακάλυψη πληθώρας φαρμακευτικών ουσιών και γενικά η επαναστατική εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Προβλήματα ύδατος, ηλεκτρολυτών και οξεοβασικής ισορροπίας χειρουργικών ασθενών

Τεύχος 11

Μαυροματίδης Κώστας
Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΝ Κομοτηνής

11 04

Σε φυσιολογικά άτομα όταν υπάρχει φυσιολογική πρόσληψη ύδατος και τροφής φθάνουν καθημερινά στο αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου 7-10 λίτρα υγρών που προέρχονται από τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων, του στομάχου, της χολής, του παγκρέατος και του εντέρου. Από αυτά επαναρροφώνται τα 7.5-9.5 λίτρα, κυρίως στο λεπτό έντερο (το 60% στη νήστιδα, το 20% στον ειλεό) και το υπόλοιπο 20% στο κώλο (φυσιολογικά τα κόπρανα περιέχουν μόνο 100ml ύδατος). Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η επαναρροφητική ικανότητα του παχέως εντέρου είναι πολύ μεγάλη και μεγαλύτερη από αυτή της νήστιδας (το κώλο επαναρροφά το 95% των 2 λίτρων υγρών που φθάνουν εκεί).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Τα “stress” της αιμοκάθαρσης

Τεύχος 11

Ανάσης Παύλος
Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν.Ν Σπάρτης

11 05

Η συνεδρία της αιμοκάθαρσης (ΑΚ) δεν είναι ένα απλό εξωσωματικό κύκλωμα, που εξασφαλίζει την κάθαρση των ουραιμικών τοξινών. Αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, που επιπλέει σε θάλασσα βιοχημικών αντιδράσεων προερχομένων από την συνεχή επαφή του αίματος με τις τεχνητές επιφάνειες των μεμβρανών. Μέσα στην πληθώρα της διαταραγμένης κλινικής βιολογίας των αιμκαθαιρόμενων ασθενών, ξεχωρίζουν τρία φαινόμενα, που εξ αιτίας του δεύτερου συνθετικού της ονομασίας τους, θα μπορούσαν να ενταχθούν την ίδια ομάδα διαταραχών της βιοσυμβατότητας των μεμβρανών: Την ομάδα των “stress” της αιμοκάθαρσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο