facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 16

16 cover

> Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS) και χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ)
> Αποφρακτική άπνοια στον ύπνο
> Μεταμόσχευση νεφρού. Προϋποθέσεις και παράμετροι για την επιτυχή έκβασή της.
> Δρεπανοκυτταρική αναιμία και νεφρός
> Ghrelin και ανορεξία στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (AIDS) και χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ)

Τεύχος 16

Κουράκος Μιχάλης
Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Γενικό Νοσοκομείο “Ασκληπιείο” Βούλα

Καυκιά Θεοδώρα
Μονάδα Τεχνητού νεφρού, 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκη

Ζηνέλης Δημοσθένης
Παθολογική Κλινική, 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκη

Κοτζαμάνη Αδαμαντία, Ντέρας Ανδρέας, Γεωργιάδου Βικτωρία
Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Γενικό Νοσοκομείο “Ασκληπιείο” Βούλα

16 01

Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (Acquired Immonodeficiency Syndrome, AIDS) εμφανίσθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '70. Το 1979, σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ, ένας νεαρός ομοφυλόφιλος που νοσηλευόταν με υψηλό πυρετό, επίμονο βήχα και διαρροϊκό σύνδρομο, απεβίωσε. 'Ηταν η πρώτη φορά που έγινε λόγος για το AIDS. Το 1979 θεωρείται ως έτος ορόσημο, επειδή αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας τραγικής ιστορίας, που γρήγορα φάνηκε ο επιδημιολογικός της χαρακτήρας με άγνωστες προεκτάσεις, ενώ παράλληλα σηματοδότησε μια νέα πορεία στην έρευνα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Αποφρακτική άπνοια στον ύπνο

Τεύχος 16

Ι. Μαλέγκος
Επιμελητής, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας “Θριάσιο”

16-02

Το Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΥ), χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση επανειλημμένων επεισοδίων απόφραξης, του λεγόμενου ανώτερου αεραγωγού (φάρυγγος), κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα επεισόδια αυτά ονομάζονται άπνοιες (πλήρης διακοπή της ροής του αέρα) ή υπόπνοιες (μείωση της ροής του αέρα >50%) και έχουν χρονική διάρκεια >10Sec. Η διάγνωση του συνδρόμου τίθεται, όταν εμφανίζονται, με συχνότητα >10/επεισόδια ώρα ύπνου και συνδυάζονται με την ανάλογη κλινική εικόνα του ασθενούς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Μεταμόσχευση νεφρού. Προϋποθέσεις και παράμετροι για την επιτυχή έκβασή της.

Τεύχος 16

Γ. Κ. Γερογιάννη
Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSC Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν.Π. “Τζάνειο”

Σ. Κ. Γερογιάννη
Νοσηλεύτρια ΤΕ, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού “Αττικό Θεραπευτήριο”

16-03

Στο παρελθόν, η μεταμόσχευση ιστών και οργάνων αποτέλεσε συχνά θέμα για μυθιστοριογράφους ή ακόμη και για καλλιτέχνες με μεγάλη φαντασία. Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η μεταμόσχευση αποτελεί για πολλούς ασθενείς την μοναδική σωτηρία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων του μυελού των οστών και άλλων συμπαγών οργάνων. Στην Ελλάδα, οι πρώτες επιτυχείς μεταμοσχεύσεις νερού πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Στη δεκαετία του 1980, οι επιστημονικές πρόοδοι στον τομέα των μεταμοσχεύσεων ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Η μεταμόσχευση νεφρού κατέχει την υψηλότερη θέση σε ποσοστό επιτυχίας, σε σύγκριση με τις μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων (π.χ. Καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας). Γι' αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλη σωτηρία για πολλά άτομα με Τελικό Στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας αν υπήρχε επάρκεια μοσχευμάτων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δρεπανοκυτταρική αναιμία και νεφρός

Τεύχος 16

Θ. Κ. Αγραφιώτης
Διευθυντής, Νεφρολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο “Ασκληπιείο”, Βούλα

Α. Ζέρβα
Επιμελήτρια Β', Νεφρολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο “Ασκληπιείο”, Βούλα

16-04

Η δρεπανοκυτταρική νόσος χαρακτηρίζεται από προαγωγή αιμοσφαιρίνης (Hb) με παθολογική λειτουργία (Hbs), η οποία συνδεόμενη με άλλα μόρια “μη φυσιολογικής” Hb μέσα στα ερυθροκύτταρα προκαλεί ανθεκτική μορφολογική διαταραχή αυτών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ghrelin και ανορεξία στο τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας

Τεύχος 16

Βάϊα Ράικου
Νεφρολόγος

16-05

Η ghrelin ανακαλύφθηκε σαν ένα ορμονικό πεπτίδιο, το οποίο διεγείρει σημαντικά την αποβολή της αυξητική ορμόνης από την πρόσθια υπόφυση. Μεταγενέστερα καθορίσθηκε ότι η ghrelin, όπως και πολλές άλλες ορμόνες, έχει σημαντικά αποτελέσματα την όρεξη και στην ενεργειακή ισορροπία. Η κυριότερη πηγή της ghrelin είναι τα επιθηλιακά κύτταρα του στομάχου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο