facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 19

19 cover

> Οι τεχνητές μεμβράνες
> Φαρμακολογία νεφρικής αιμάτωσης
> Νόσος Goodpasture (Νόσος anti-GBM)
> Χρόνια Νεφρική Νόσος και τρίτη ηλικία: νοσηλευτική παρέμβαση


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Οι τεχνητές μεμβράνες

Τεύχος 19

Ανάσης Παύλος
Διευθυντής, Νεφρολογικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης

19 03

Η έρευνα και η εφαρμογή των μεμβρανών απαιτεί την συνεργασία πολλών επιστημόνων. Οι χημικοί των πολυμερών κατασκευάζουν νέα υλικά και αναπτύσσουν εξελιγμένες δομές. Οι φυσικοχημικοί και οι μαθηματικοί περιγράφουν με μαθηματικά μοντέλα την μεταφορά της μάζας από τους πόρους τους. Οι χημικοί μηχανικοί σχεδιάζουν διαχωριστικές τεχνικές και πρακτικές εφαρμογές τους, στο ευρύτερο βιομηχανικό και εμπορικό πεδίο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Φαρμακολογία νεφρικής αιμάτωσης

Τεύχος 19

Σονικιάν - Σκαράκη Μάκρω
Επιμελήτρια, Νεφρολογικό Τμήμα, Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Αμαλία Φλέμινγκ”

19 04

Πολλά από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα επηρεάζουν τη νεφρική αιμάτωση μεταβάλλοντας την αιμοδυναμική ισορροπία των νεφρών με αποτέλεσμα να τροποποιούν τη νεφρική λειτουργία είτε ως επιθυμητή θεραπευτική έκβαση είτε ως ανεπιθύμητη ενέργεια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νόσος Goodpasture (Νόσος anti-GBM)

Τεύχος 19

Στεφανίδης Ι.
Επίκουρος Καθηγητής Νεφρολογίας, Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

19 02

Η νόσος Goodpasture είναι ειδική μορφή ταχέως εξελισσόμενης σπειραματονεφρίτιδας (ΤΕΣΝ), με μηνοειδείς σχηματισμούς (ΜΝΣ) που συνοδεύεται, πολύ συχνά από διάχυτη πνευμονική (κυψελιδική) αιμορραγία με αιμόπτυση. Οφείλεται στην παραγωγή κυκλοφορούντων αντισωμάτων κατά της βασικής μεμβράνης των τριχοειδών του σπειράματος (anti-GBM), ονομάζεται δε και νόσος anti-GBM. Το 1919 ο Ernest Goodpasture περιέγραψε την ασυνήθιστη περίπτωση νέου 18 ετών που κατέληξε μετά από γριππώδη συνδρομή με αιμόπτυση, κυψελιδική νέκρωση, αιμορραγία και υπερπλαστική ΣΝ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Χρόνια Νεφρική Νόσος και τρίτη ηλικία: νοσηλευτική παρέμβαση

Τεύχος 19

Μιχάλης Κουράκος
Νοσηλευτής Νεφρολογίας – Ψυχικής Υγείας, Τμηματάρχης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν. “Ασκληπιείο” Βούλας, Αθήνα

Θεοδώρα Καυκιά
MSC, Νοσηλεύτρια Παθολογίας – Νεφρολογίας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης

Γεωργία Θανασά
MSC, Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, Νοσηλεύτρια Παθολογίας, Γ.Ν.Α. “Γ. Γεννηματάς”, Αθήνα

Ανδρέας Ντέρας
Νοσηλευτής, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν. “Ασκληπιείο” Βούλας, Αθήνα

Αγγελική Χρυσομπόλη
Νοσηλεύτρια, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν. “Ασκληπιείο” Βούλας, Αθήνα

Πριν 80 χρόνια, “εις την λεωφόρο Συγγρού, γηραιός κύριος 40 ετών παρεσύρθη υπό αμάξης”. Πριν από περίπου έναν αιώνα κάποιος 40 χρονών ήταν ήδη “γέρος”. Το 1821 ο Γέρος του Μοριά δεν ήταν παρά 51 χρόνων. Εξάλλου, η Ευρώπη χαρακτηρίζεται ως “γηραιά ήπειρος” για να τονιστεί η διαφορά της με την Αμερικανική, τον “νέο κόσμο”. Εδώ βέβαια οι ηλικίες υπολογίζονται με τους αιώνες. Ωστόσο, σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού της. Έτσι η έκφραση “γηραιά ήπειρος” μπορεί να διαβαστεί σε δύο επίπεδα: το ιστορικό και το πραγματολογικό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο