facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 17

17 cover

> Ανακοινώσεις από το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας και Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αιμοδιύλιση και τη Μεταμόσχευση (ERA-EDTA)
> Παραθορμόνη
> Πολυουρία – Νυκτουρία
> Πολυμερή
> Ερυθροποιητίνη και αναιμία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Ανακοινώσεις από το Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας και Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αιμοδιύλιση και τη Μεταμόσχευση (ERA-EDTA)

Τεύχος 17

Σημαντικά νέα δεδομένα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της αναιμίας ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας και Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Αιμοδιύλιση και τη Μεταμόσχευση (ERA-EDTA). Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από το μεγαλύτερο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα για την αναιμία νεφρικής νόσου παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκόβη της Σκωτίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Παραθορμόνη

Τεύχος 17

Ν. Αφεντάκης
Επιμελητής Α', Νεφρολογικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”

17-022

Η παραθορμόνη (PTH) είναι πολυπεπτίδιο μονής αλύσου αποτελούμενο από 84 αμινοξέα, το γονίδια της οποίας εντοπίζεται στο βραχύ σκέλος του χρωμοσώματος 11. Παράγεται στα θεμέλια κύτταρα των παραθυρεοειδών αδένων και κύριος εκλυτικός παράγοντας έκκρισής της είναι η ελάττωση του Ca+2 του ορού, μεταβολή η οποία ανιχνεύεται από ειδικό αισθητήρα του υποδοχέα αισθητήρα του Ca+2 (Calcium Sensing Receptor, CASR).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Πολυουρία – Νυκτουρία

Τεύχος 17

Ι. Μαλέγκος
Επιμελητής, Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας “Θριάσιο”

17-033

Πολυουρία είναι η αύξηση του όγκου των ούρων, πάνω από 3 L/24ωρο. Μπορεί να οφείλεται σε αύξηση της αποβολής νερού με τα ούρα (υδατική διούρηση), αύξηση της αποβολής ουσιών που δρουν οσμωτικά (οσμωτική διούρηση) ή σε συνδυασμό των προηγουμένων. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ασθενούς με πολυουρία είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το είδος της διούρησης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Πολυμερή

Τεύχος 17

Ανάσης Παύλος
Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης

17-044

Οι μεμβράνες της αιμοκάθαρσης, όπως και τα περισσότερα βιοϊατρικά υλικά, από χημική άποψη κατατάσσονται στην ομάδα των πολυμερών. Τα πολυμερή (=πολύ+μέρος) είναι οργανικά μακρομόρια με μεγάλο μοριακό βάρος (της τάξεως των 103 – 106 Daltons). Προέρχονται από την συνένωση πολλών μικρότερων μορίων, που ονομάζονται μονομερή (mers). Στην ουσία τα πολυμερή αποτελούνται από επαναλαμβανόμενες μονάδες, που μπορεί να είναι όμοιες (ομοπολυμερή) ή διαφορετικές (συνπολυμερή). Οι μονάδες αυτές συνδέονται (ανά δύο) μεταξύ τους με ομοιοπολικούς δεσμούς, μετά από μια διαδικασία συνένωσης, που ονομάζεται πολυμερισμός.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ερυθροποιητίνη και αναιμία της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

Τεύχος 17

Νικόλαος Σωτηρακόπουλος
Νεφρολόγος, Επιμελητής Α', Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής

Μαρία Σταμπολίδου
Παιδίατρος, Επιμελήτρια Α', Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής

17-055

Η ερυθροποιητίνη είναι μία γλυκοπρωτεΐνη, η οποία παράγεται κυρίως από τους νεφρούς και ρυθμίζει την ερυθροποίηση, ευοδώνοντας τον πολλαπλασιασμό και την διαφοροποίηση των προγονικών κυττάρων της ερυθράς σειράς. Η ανεπαρκής παραγωγή της από τους πάσχοντες νεφρούς, αποτελεί το κύριο αίτιο αναιμίας στην χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ). Ωστόσο, η παραγωγή της ανθρώπινης ανασυνδυασμένης ερυθροποιητίνης (rhEPO) εδώ και 20 χρόνια, άλλαξε θεαματικά την αντιμετώπιση της αναιμίας των ασθενών με ΧΝΑ. Η αναιμία της ΧΝΑ είναι συχνή, αλλά πολλές φορές υποθεραπευόμενη, με αποτέλεσμα να αυξάνει η νοσηρότητα και η θνητότητα των ασθενών και να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής τους. Στην ανασκόπηση αυτή εκτός των άλλων αναλύεται ο καλύτερος τρόπος χρήσης της rhEPO, ώστε να προκύπτουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τους ασθενείς, καθώς και οι πιθανές παρενέργειες από την χορήγηση της.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο