facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 18

18 cover

> Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια: Μία αιφνίδια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας
> Ο ρόλος της διατροφής στη νεφρολιθίαση
> Ψυχιατρικές – Ψυχολογικές διαταραχές
> Μεταβολισμός γλυκόζης και ινσουλίνης


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια: Μία αιφνίδια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας

Τεύχος 18

Γεωργία Κ. Γερογιάννη
Νοσηλεύτρια ΤΕ, MSC, Εργαστηριακή Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν.Π. “Τζάνειο”

Σταυρούλα Κ. Γερογιάννη
Νοσηλεύτρια ΤΕ, Μονάδα Τεχνητού Νερού Π.Γ.Ν.Α. “Αλεξάνδρα”

18 01low

Η Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια (Ο.Ν.Α.), αποτελεί μία αιφνίδια έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας εξαιτίας μίας οξείας βλάβης του νεφρικού ιστού ή της νεφρικής ροής του αίματος. Οι κλινικές εκδηλώσεις της είναι ποικίλες και η αντιμετώπισή της συνίσταται στην άμεση αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών. Παρόλ' αυτά, η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή της Ο.Ν.Α.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ο ρόλος της διατροφής στη νεφρολιθίαση

Τεύχος 18

Χ.Μ. Μπαλοδήμος
Νεφρολόγος, Επιμελητής Α', ΓΝΝ Πύργου

18 02 low

Η νεφρολιθίαση είναι μία διαταραχή πολυπαραγοντική. Δεδομένου οι ή ποιοτική σύσταση των ούρων σχετίζεται άμεσα με το είδος της χρησιμοποιούμενες δίαιτας, η τροποποίηση αυτής μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα ωφέλιμος. Η αλλαγή συνεπώς των διαιτητικών συνηθειών αποτελεί το κυριότερο μέτρο πρόληψης της. Στο αναφερόμενο κατωτέρω άρθρο περιγράφεται η συσχέτιση μεταξύ διαφόρων διαιτητικών παραγόντων -π.χ. Πρόληψη υγρών, pH ασβεστίου, φωσφόρου, οξαλικών, κιτρικών κ.α. - και δυνατότητας σχηματισμού νεφρικών λίθων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ψυχιατρικές – Ψυχολογικές διαταραχές

Τεύχος 18

Κ. Αλεξανδρόπουλος
Διευθυντής Ψυχιατρικού Τμήματος, Γ.Ν. Αθηνών “Ευαγγελισμός”

Χ. Χριστοδούλου
Αναπληρωτής Διευθυντής ΕΣΥ, Β' Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Αττικόν”

18 03 low

Οι ψυχολογικές διεργασίες συσχετίζονται συχνά με οργανικής προέλευσης συστηματικές παθήσεις συντελώντας στην αιτοπαθογένεια, είτε με τη μορφή ψυχικής προδιάθεσης, που καθιστά τον ασθενή ευάλωτο στη σωματική νόσο, είτε ως εκλυτικοί παράγοντες κατά την οξεία προσβολή της νόσου. Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να ευθύνονται εξ ολοκλήρου ή, πιο συχνά, να δρουν αθροιστικά με τη σωματική προδιάθεση, ενώ η ψυχοσωματική θεώρηση, συνήθως, αναφέρεται στην αιτιολογία, η οποία είναι σύνθετη και πολυπαραγοντική. Από την άλλη πλευρά, οι οργανικές παθήσεις μπορεί να έχουν επιπτώσεις ψυχολογικές και να συνοδεύονται από επιπλοκές, είτε στην οξεία φάση της νόσου είτε στο στάδιο της αποκατάστασης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Μεταβολισμός γλυκόζης και ινσουλίνης

Τεύχος 18

Σοφία Σπαΐα
Επιμελήτρια Α', Β' Νοσοκομείο ΙΚΑ, Θεσσαλονίκη

18 04 low

Κατά τη διάρκεια της πέψης, οι σύνθετες μορφές υδατανθράκων διασπώνται σε μονοσακχαρίτες. Τα τελικά προΐόντα, δηλαδή η γλυκόζη (gl), η φρουκτόζη και η γαλακτόζη, απορροφώνται από το εντερικό επιθήλιο με μηχανισμό “ενεργού μεταφοράς”, αλλά όπως θα τονιστεί στη συνέχεια, χωρίς την ανάγκη ινσουλίνης. Στο αίμα κυκλοφορεί τελικά κυρίως η gl. Στο ήπαρ, οι απορροφούμενοι μονσακχαρίτες μετατρέπονται σε γλυκογόνο, διαδικασία γνωστή ως γλυκογονογένεση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο