facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 01

01 cover

> Ικοδεξτρίνη και περιτοναϊκή κάθαρση:Πλεονεκτήματα και νέες εφαρμογές
> Ιατρογενείς μεταβολικές αλκαλώσεις και μεταβολικές αλκαλώσεις από φάρμακα
> Φάρμακα που προκαλούν υπερκαλιαιμική υπερχλωραιμική μεταβολική οξέωση
> Διαταραχές οξεοβασικής ισορροπίας κατά την ενδοφλέβια χορήγηση διαλυμάτων. Χορήγηση διττανθρακικών. Πότε και σε ποια ποσότητα;
> Πρωτεϊνουρία. Από την αρχαιότητα έως τις επιστημονικές μελέτες του 19ου αιώνα


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Βιολογικό τεχνητό νεφρό.

Τεύχος 1

Μια ομάδα επιστημόνων από το University of Michigan Medical Center, προσπαθεί να αναπτύξει μια πρωτοποριακή μέθοδο αντικατάστασης της υπολειπόμενης νεφρικής λειτουργίας, των ατόμων που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Μέχρι σήμερα, η πιο διαδεδομένη μέθοδος είναι η διαδικασία της αιμοκάθαρσης, παράλληλα με την μεταμόσχευση νεφρού και την περιτοναϊκή μέθοδο. Ωστόσο, η αιμοκάθαρση απλώς υποστηρίζει την ζωή, υποκαθιστώντας την λειτουργία των νεφρών του ασθενούς. Σύμφωνα, με τον David Humes, πρόεδρο του U.M.M.C., η αιμοκάθαρση σαν θεραπευτική μέθοδος απέχει πολύ από την τέλεια θεραπεία. Ένας νεφροπαθής είναι αναγκασμένος να συνδέεται με μία συσκευή, 3 φορές την εβδομάδα, για 4 έως 6 ώρες, προκειμένου να αφαιρεθούν από το αίμα του οι τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Λαπαροσκοπική νεφρεκτομή: ανώδυνη μέθοδος αφαίρεσης νεφρού από ζώντα δότη

Τεύχος 1

Η λαπαροσκοπική μέθοδος αφαίρεσης νεφρού από ζώντες δότες αποτελεί μια σύγχρονη τεχνική με πολλά πλεονεκτήματα, τόσο για τους δότες όσο και για τους λήπτες. Είναι γνωστό ότι η μεταμόσχευση νεφρών από ζώντες δότες, υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την δωρεά νεφρών από πτωματικούς δότες, διότι το μόσχευμα έχει μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης καθώς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας ταιριάζουν καλύτερα, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χρόνος αναμονής στις λίστες για μεταμόσχευση. Όμως μέχρι πρόσφατα υπήρχαν εμπόδια που αποθάρρυναν τους υποψήφιους δότες να προβούν σε αφαίρεση νεφρού. Η λαπαροσκοπική μέθοδος αποτελεί μια λιγότερο «εισβάλλουσα» τεχνική και επιτρέπει στους ανθρώπους να δωρίσουν ένα νεφρό με πολύ λιγότερο πόνο, μικρής διάρκειας νοσηλεία και μια σαφώς ταχύτερη ανάρρωση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νέο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο απόρριψης του μεταμοσχευμένου νεφρού.

Τεύχος 1

Ένα καινούριο φάρμακο για μεταμοσχεύσεις, το πρώτο που χρησιμοποιεί εξανθρωποποιημένα μονοκλωνικά αντισώματα που εντοπίζουν και εμποδίζουν την λειτουργία συγκεκριμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνει το ποσοστό των επεισοδίων οξείας απόρριψης του μοσχεύματος κατά 37%, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1998 στο περιοδικό New England Journal of Medicine. Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα χρόνο μετά από την μεταμόσχευση τους οι ασθενείς που έκαναν χρήση του καινούριου φαρμάκου, είχαν ποσοστό επιβίωσης 98%, ενώ το 95% των μεταμοσχευμένων νεφρών συνέχισε να λειτουργεί. Αντίστοιχα, μια άλλη ομάδα ασθενών που μεταμοσχεύτηκαν αλλά δεν έλαβαν το καινούριο φάρμακο, είχαν ποσοστό επιβίωσης 96%, ενώ το ποσοστό επιβίωσης του μοσχεύματος ήταν 90%.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση. Οι νεφροί και η μορφολογία τους

Τεύχος 1

Οι νεφροί είναι δύο όργανα που έχουν το σχήμα φασολιού και βρίσκονται στο πίσω μέρος του σώματος, κοντά στην σπονδυλική στήλη και περίπου μεταξύ του 12ου θωρακικού και 3ου οσφυϊκού σπονδύλου. Συνήθως το αριστερό νεφρόβρίσκεται περίπου 2.5 εκατοστά πιο πάνω από το δεξί νεφρό. Κάθε νεφρός έχει περίπου 10 με 13 εκατοστά μήκος, ενώ ζυγίζει περίπου 160 γραμμάρια. Εξαιτίας της ύπαρξης πολλών αιμοφόρων αγγείων, οι νεφροί έχουν χρώμασκούρο κόκκινο - καφέ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νεφροπαθείς και εκπαίδευση. Νομοθετική κάλυψη, ισχύουσα κατάσταση και αντικειμενικές δυσκολίες στην εκπαίδευση των νεφροπαθών στην Ελλάδα.

Τεύχος 1

Μανώλης Παρούσης

Τα τελευταία 30 χρόνια, η αιμοκάθαρση ως μέσο αντιμετώπισης της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας πέρασε από πολλά στάδια εξέλιξης και προόδου. Στα στάδια αυτά εντάσσονται τόσο τα τεχνολογικά επιτεύγματα (κατασκευή μεμβρανών και φίλτρων με μεγαλύτερη βιοσυμβατότητα και καλύτερη ανοχή από μέρους των ασθενών, μηχανήματα τεχνητού νεφρού με αποτελεσματικά συστήματα ασφαλείας και ελέγχου της αιμοκάθαρσης, νέα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αναιμίας κλπ), όσο και η σωρευμένη ιατρική πείρα, η οποία οδηγεί σαφώς σε βελτιώσεις τόσο στον τομέα της διάγνωσης της νόσου, όσο και στις μεθόδους αντιμετώπισης που εφαρμόζονται. Αυτό πρακτικά για τον ίδιο τον ασθενή δεν μπορεί να σημαίνει τίποτα άλλο παρά βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, στο βαθμό τουλάχιστον που μπορεί να υπάρξει τέτοιου είδους βελτίωση μέσα από την αιμοκάθαρση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο