facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 10

10 cover

> Η θεραπεία της υπέρτασης χωρίς φάρμακα
> Προσέγγιση και προετοιμασία του οικογενειακού περιβάλλοντος
> Οίδημα ανθεκτικό στη διουρητική αγωγή. Αιτίες και αντιμετώπιση
> Κολύμβηση: ποιότητα ζωής για τους ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση
> Νεφρική μεταμόσχευση από πτωματικό δότη.
> Προετοιμασία του δότη


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Η θεραπεία της υπέρτασης χωρίς φάρμακα

Τεύχος 10

Αντώνιος Λαγγουράνης
Παθολόγος-Νεφρολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ”

 10 02

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η πληθώρα όμως των σύγχρονων αντιυπερτασικών ουσιών, που έχουμε στη διάθεσή μας, έχει οδηγήσει στην υποτίμηση του σημαντικού ρόλου των διαφόρων απλών υγιεινοδιαιτητικών μέσων, στην πρόληψη και τη θεραπεία, κυρίως της ιδιοπαθούς (πρωτοπαθούς) υπέρτασης (της υπέρτασης που δεν οφείλεται σε συγκεκριμένα παθολογικά αίτια και η οποία καλύπτει το 90-95% των περιπτώσεων).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Προσέγγιση και προετοιμασία του οικογενειακού περιβάλλοντος

Τεύχος 10

Α. Τσάκνη
Νοσηλεύτρια ΤΕ, Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων, Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ, “Ιπποκράτειο” Γ.Π.Ν. Θεσσαλονίκης

Η διαδικασία της προσέγγισης των συγγενών δυνητικού πτωματικού δότη παρουσιάζει διάφορα στάδια. Σχηματικά διακρίνουμε τα εξής: Ενημέρωση των συγγενών για την σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς από τους ιατρούς της μονάδας / Ενημέρωση των συγγενών από τους ιατρούς για την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου / Ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών πριν από την έκκληση για δωρεά οργάνων / Πρόταση για συναίνεση των συγγενών στην προσφορά οργάνων και ιστών σώματος.
Όπως γίνεται αντιληπτό, απαραίτητη προϋπόθεση μιας επιτυχημένης προσέγγισης για απόσπαση συγκατάθεσης από τους συγγενείς, είναι η σταδιακή ενημέρωσή τους από τους θεράποντες ιατρούς, ώστε να συνειδητοποιηθεί αρχικά, η ιδέα της βαρύτητας της κατάσταση του ασθενούς και στη συνέχεια ο θάνατος με εγκεφαλικά κριτήρια (εγκεφαλικός θάνατος). Μόνον τότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να παρέμβει ο Συντονιστής Μεταμοσχεύσεων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Οίδημα ανθεκτικό στη διουρητική αγωγή. Αιτίες και αντιμετώπιση

Τεύχος 10

Μαυροματίδης Κώστας
Νεφρολόγος, Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής

10 05

Η θεραπεία του οιδηματικού ασθενή αρχίζει με διουρητικά της αγκύλης, αφού αυτά είναι ισχυρά και αποδίδουν τα μέγιστα στις καταστάσεις αυτές. Επιπλέον, οι νεφροί όπως διαπιστώθηκε πειραματικά, προσαρμόζουν την λειτουργία τους σε περιπτώσεις χρόνιας λήψης διουρητικών. Έτσι αρχικά τα τμήματα των σωληναρίων που βρίσκονται μετά το σημείο δράσης του διουρητικού, που λαμβάνει ένας ασθενής και προκαλεί αύξηση της αποβολής του NaCl, αυξάνουν την επαναρρόφηση του NaCl, επειδή αυξάνεται το φορτίο του που φθάνει στα σημεία αυτά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Κολύμβηση: ποιότητα ζωής για τους ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση

Τεύχος 10

Κωστενίδου Μ., Παναγιωτάκη Ε., Βλασόπουλος Δ.
Νεφρολογικό Τμήμα, Μονάδα ΣΦΠΚ, Γενικό Νοσοκομείο Α. Φλέμινγκ

10 03

Το κολύμπι αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους, μια ευχάριστη απασχόληση στη διάρκεια των διακοπών. Συχνά, το ερώτημα που τίθεται από τους ασθενείς που πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα Περιτοναϊκής Κάθαρσης (ΠΚ) είναι : θα μπορώ να κολυμπάω χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών; Η απάντηση είναι ναι. Οι ασθενείς που εφαρμόζουν πρόγραμμα ΠΚ, μπορούν να κολυμπούν σε καθαρές θάλασσες, 4-8 εβδομάδες, μετά την εμφύτευση του μόνιμου περιτοναϊκού καθετήρα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νεφρική μεταμόσχευση από πτωματικό δότη.

Τεύχος 10

Γ. Ίμβριος
Χειρούργος, Αναπληρωτής Διευθυντής, Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

10 04

Η ιατρική αποδοχή του εγκεφαλικού θανάτου και η ακόλουθη νομική κατοχύρωσή της, καθώς και οι πρόοδοι που επιτελέσθησαν στην ανοσοκαταστολή αλλά και η επίλυση πολλών κλινικών, βιολογικών και ανοσολογικών προβλημάτων που σχετίζονταν με την μεταμόσχευση, παραμέρισαν τον αρχικό ενθουσιασμό για την διενέργεια μεταμοσχεύσεως νεφρών με δότη συγγενή δότη, που ακολούθησε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού μεταξύ ταυτοσήμων διδύμων την δεκαετία του '50.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Προετοιμασία του δότη

Τεύχος 10

Α. Κυριακίδου
Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΜΕΘ, “Αχιλλοπούλειου” Νοσοκομείο Βόλου

10 06

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των Μ.Ε.Θ. όλο και συχνότερα βλέπουμε αρρώστους που καταλήγουν στον εγκεφαλικό θάνατο πριν τον σωματικό. Αυτό συμβαίνει χάρη στην εντατική υποστήριξη των Μ.Ε.Θ. Με τον όρο “εγκεφαλικός Θάνατος” εννοούμε το θάνατο του εγκεφαλικού στελέχους, που τόσο ιατρικά όσο και νομικό σημαίνει το θάνατο του ασθενούς. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι ένα δραματικό γεγονός για την οικογένεια και το περιβάλλον του ανθρώπου που χάνεται αλλά και επώδυνη εμπειρία για το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό της Μ.Ε.Θ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο