facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 04

04 cover

> Αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση: Μέθοδος νεφρικής υποκατάστασης, προσαρμοσμένη στους ρυθμούς ενός σύγχρονου τρόπου ζωής!
> Η στεφανιαία νόσος στην αιμοκάθαρση. Σύγχρονες τακτικές διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας.
> Νεότερες μέθοδοι αιμοκάθαρσης
> Νεφρός και δηλητηριάσεις


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Αυτοματοποιημένη περιτοναϊκή κάθαρση: Μέθοδος νεφρικής υποκατάστασης, προσαρμοσμένη στους ρυθμούς ενός σύγχρονου τρόπου ζωής!

Τεύχος 4

Α. Χαρδαλιάς
Μονάδα Περιτοναϊκής Κάθαρσης, Νεφρολογικό Κέντρο Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

H κλινική εφαρμογή της νεφρικής υποκατάστασης φαινόταν σχεδόν ανέφικτη έως τις αρχές του αιώνα μας, οπότε άρχισαν να διαφαίνονται τα πρώτα σχετικά στοιχεία πειραματικών ερευνών και παρατηρήσεων. Το 1922 ο Putman χαρακτήρισε το περιτόναιο σαν «μεμβράνη διύλισης», ενώ έως το 1930 εφαρμόστηκε σε 13 συνολικά νεφροπαθείς περιτοναϊκή κάθαρση, που βασιζόταν στη συνεχή ροή διαλύματος στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Η αιμοκάθαρση, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με την επιτυχή εφαρμογή του μηχανήματος του Kolff, παρεκτόπισε την περιτοναϊκή κάθαρση, έως ότου το 1978 με το μοντέλο του Popovich δόθηκε νέα πνοή στη μέθοδο. Το μοντέλο αυτό ανέπτυξε και τελειοποίησε κλινικά ο Δ. Ωραιόπουλος. Σύντομα η απήχηση ήταν μεγάλη και η νέα αυτή μορφή υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας πήρε την πρώτη θέση στο ρυθμό ανάπτυξης των τριών μεθόδων (περιτοναϊκή – αιμοκάθαρση – μεταμόσχευση)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Η στεφανιαία νόσος στην αιμοκάθαρση. Σύγχρονες τακτικές διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας.

Τεύχος 4

Μ. Σονικιάν
Επιμελήτρια Νεφρολογικού Τμήματος ΝΓΝ Μελισσίων Αμαλία Φλέμιγκ

Οι χρόνιοι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς παρουσιάζουν πολύ σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές, οι μισοί θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται σε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Μεταξύ των επιπλοκών αυτών συγκαταλέγεται η στεφανιαία νόσος. Υπάρχουν τόσο ομοιότητες όσο και διαφορές μεταξύ γενικού και αιμοκαθαιρόμενου πληθυσμού ως προς τις εκδηλώσεις , τους παράγοντες κινδύνου και την αντιμετώπιση της νόσου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νεότερες μέθοδοι αιμοκάθαρσης

Τεύχος 4

Ανάσης Παύλος
Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος, Ν.Γ.Ν. Σπάρτης

Οι νεότερες μέθοδοι αιμοκάθαρσης, προϊόντα του τελευταίου τέταρτου του 20ου αιώνα, είναι το αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης των κανόνων, που διέπουν την δίοδο ουσιών μέσα από μια μεμβράνη. Σχεδιάσθηκαν και εφαρμόσθηκαν από μεγάλα ονόματα της σύγχρονής Νεφρολογίας, σε μία προσπάθεια αυστηρού ελέγχου της ποσότητας των υγρών και των διαλυμένων ουσιών, που αφαιρούνται από το πλάσμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της αιμοκάθαρσης. Κοινό στοιχείο όλων των ερευνητικών προσπαθειών, ήταν η ασφάλεια του ασθενούς, η οποία σε συνδυασμό με την επάρκεια της μεθόδου ξεχωριστά, καθορίζει αυστηρά τους ασθενείς, που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κάθε μέθοδο. Σήμερα, διακρίνουμε επτά (7) ομάδες νεοτέρων μεθόδων, που σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν εναλλακτικές λύσεις της κλασσικής αιμοκάθαρσης, ανάλογα με τις ενδείξεις εφαρμογής τους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νεφρός και δηλητηριάσεις

Τεύχος 4

Κ. Μαυροματίδης
Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος Γ.Ν.Ν. Κομοτηνής

Οι δηλητηριάσεις, που αποτελούν προνόμιο κυρίως των αναπτυγμένων χωρών, είναι αρκετά συχνές, γεγονός που αποδίδεται μεταξύ των άλλων και στην πληθώρα των δηλητηρίων που κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται καθημερινά από τον άνθρωπο. Τα συνηθέστερα αίτια των δηλητηριάσεων αποτελούν τα φάρμακα (ιατρικά ή φυτοφάρμακα), είδη επαγγελματικής χρήσης και προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία. Σύμφωνα με στοιχεία του 1994, στη χώρα μας τα φάρμακα ήταν υπεύθυνα για το 42,4% των δηλητηριάσεων, τα είδη οικιακής χρήσης για το 26,1%, τα γεωργικά φάρμακα για το 4,5%, τα καλλυντικά για το 6% και άλλες χημικές ουσίες για το 5,6%.Το σπίτι ήταν στις περισσότερες των περιπτώσεων ο χώρος στον οποίο συνέβη η δηλητηρίαση (86%), ενώ ο εργασιακός χώρος ενοχοποιείτο στο 2,8% και τα χωράφια στο 6,6%. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι στο 81,5% των περιπτώσεων η αιτία της δηλητηρίασης ήταν ένα τυχαίο γεγονός, στο 13,7% ήταν απόπειρες αυτοκτονίας και στο 3,4% επαγγελματικά αίτια. Με αφορμή το γεγονός ότι και οι νεφροί σε πολλές από τις δηλητηριάσεις πάσχουν και συμμετέχουν με κλινικές εκδηλώσεις, θα γίνει αναφορά στις σημαντικότερες δηλητηριάσεις που χαρακτηρίζονται, εκτός των άλλων, και από νεφρική βλάβη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο