facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 09

09 cover

> Η επάρκεια της αιμοκάθαρσης με μονή βελόνα
> Νεοπλασματικοί ασθενείς στην αιμοκάθαρση
> Προτεραιότητες και αντενδείξεις των υποψηφίων για νεφρική μεταμόσχευση
> Πρωτόκολλο χρόνιας φροντίδας στομίου εξόδου (ΣΕ) του μόνιμου περιτοναϊκού καθετήρα
> Λειτουργικές και μορφολογικές διαταραχές του περιτοναίου στην ΣΦΠΚ.
> Ηπατίτιδες B & C. Νεφρική συμμετοχή


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Η επάρκεια της αιμοκάθαρσης με μονή βελόνα

Τεύχος 9

Αγγελική Ζέρβα
Διευθύντρια Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ΓΝΝ Κυπαρισσίας

Η περιοδική αιμοκάθαρση απαιτεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τη διατήρηση εξωσωματικής κυκλοφορίας, η οποία επιτυγχάνεται, υπό κανονικές συνθήκες, με την εισαγωγή δύο βελονών σε αυτόλογο τροποποιημένο αγγείο (fistula) ή μόσχευμα. Πολλές φορές προκύπτει αδυναμία στην τοποθέτηση δύο βελονών ή χρειάζεται η τοποθέτηση καθετήρα, για να πραγματοποιηθεί η αιμοκάθαρση, συνήθως αυτό συμβαίνει στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Η χρήση αυτών των καθετήρων έχει βέβαια δώσει τη λύση στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην οποία δεν υπάρχει η αγγειακή προσπέλαση ή είναι προβληματική η παροχή της. Όμως η χρήση τους παραμένει περιορισμένη, λόγω της «γνώμης» ότι η επάρκεια της αιμοκάθαρσης είναι μειωμένη. Επομένως αυτός ο τρόπος αιμοκάθαρσης περιορίζεται μόνο στους ασθενείς στους οποίους ή υπάρχει FAV η οποία δεν αποδίδει σωστά ή στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Νεοπλασματικοί ασθενείς στην αιμοκάθαρση

Τεύχος 9

Μαρία Μαλλιάρα
Διδάκτωρ ΑΠΘ επιμελήτρια Β΄ Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης

Με σκοπό να μελετηθεί η συχνότητα και συμπεριφορά των ασθενών με νεόπλασμα στην αιμοκάθαρση έγινε η παρούσα αναδρομική μελέτη. Την πενταετία 1996-2001, 97 ασθενείς εντάχθηκαν στον τεχνητό νεφρό και από αυτούς οι 13 εμφάνισαν νεόπλασμα (ποσοστό 13%). Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 69 έτη (διακύμανση 77-63 έτη), ο μέσος χρόνος αιμοκάθαρσης ήταν 30 μήνες (διακύμανση 72-3 μήνες) και οι 10 ήταν άνδρες (77%). Ως αίτιο για την ένταξη των ασθενών στον τεχνητό νεφρό ήταν: χρόνια σπειραματονεφρίτιδα σε 5/13 (38%), χρόνια διάμεση νεφροπάθεια σε 3/13 (23%), νεφροσκλήρυνση σε 2/13 (15%), αποφρακτική ουροπάθεια λόγω μετάστασης σε 2/13 (15%) και σε 1/13 αγγειίτιδα. Ο τύπος του νεοπλάσματος ήταν: βασικοκυτταρικό δέρματος σε 3/13 (23%), βρογχογενές καρκίνωμα πνεύμονος σε 2/13 (15%), ουροδόχου κύστεως σε 2/13 (15%) και από ένας (8%) εμφάνισαν νέο-ήπατος, μυελοδυσπλασία, ωοθηκών, παχέος, προστάτη και μαστού. Η διάγνωση του νεοπλάσματος έγινε πριν την ένταξη σε 6/13 (46%). Ερυθροποητίνη και σίδηρο λάμβαναν όλοι οι ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός των απαραίτητων μεταγγίσεων ήταν 2 ανά μήνα. Σε ειδικό κέντρο χειρουργικά και με χημειοθεραπεία αντιμετωπίστηκαν 6/13(46%). Κατέληξαν οι 9/13(69%) κατά μέσο όρο μετά από 38 μήνες στην αιμοκάθαρση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Προτεραιότητες και αντενδείξεις των υποψηφίων για νεφρική μεταμόσχευση

Τεύχος 9

Χ. Συργκάνης
Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος, «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου Βόλου

Ο υποψήφιος λήπτης νεφρικού μοσχεύματος θα πρέπει να εκτιμάται από την ομάδα μεταμόσχευσης για την καταλληλότητα του. Θεωρητικά όλοι οι ασθενείς με τελικό στάδιο ΧΝΑ μπορούν να χαρακτηρισθούν ως δυνατοί υποψήφιοι νεφρικής μεταμόσχευσης. Όμως, υπάρχουν ομάδες ασθενών, όπως π.χ. οι ηλικιωμένοι και οι διαβητικοί, που πρέπει να αξιολογούνται εξατομικευμένα για να καθορίζονται οι παράγοντες που χρειάζονται να διορθωθούν πριν την μεταμόσχευση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Πρωτόκολλο χρόνιας φροντίδας στομίου εξόδου (ΣΕ) του μόνιμου περιτοναϊκού καθετήρα

Τεύχος 9

Μάγδα Κωστενίδου, Ιωάννα Βασιλικού, Μαρία Χρυσοσπάθη
Νοσηλεύτριες Μονάδας ΣΦΠΚ, ΓΝΝ Μελισσίων Αμαλία Φλέμιγκ

Αντικειμενικός σκοπός: Η πρόληψη εκδήλωσης μόλυνσης στο ΣΕ, στην υποδόρια σήραγγα (ΥΣ), στην Περιτοναϊκή Κοιλότητα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Λειτουργικές και μορφολογικές διαταραχές του περιτοναίου στην ΣΦΠΚ.

Τεύχος 9

Ανάσης Παύλος
Διευθυντής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Γ.Ν.Ν Σπάρτης

Στην περιτοναϊκή κάθαρση, η μεταφορά μάζας από το υγρό μέρος του πλάσματος προς το υγρό της περιτοναϊκής κοιλότητας, λαμβάνει χώρα μέσα από ένα σύμπλεγμα ενδοθηλίων, διάμεσου ιστού και μεσοθηλιακών κυττάρων, που στην ουσία παριστά την περιτοναϊκή μεμβράνη. Η ακεραιότητα του συμπλέγματος αυτού είναι απαραίτητη για την αρμονική λειτουργία του συστήματος, την απόδοση της μεθόδου και την νοσηρότητα /θνησιμότητα των ασθενών. Κάθε αλλαγή στην δομή και την λειτουργία του μπορεί, θεωρητικά τουλάχιστον, να επηρεάσει την επιβίωση της μεθόδου.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ηπατίτιδες B & C. Νεφρική συμμετοχή

Τεύχος 9

Ε. Καραμπελιά
Επιμελήτρια Α’, Νεφρολογικό Τμήμα, ΠΓΝ Γ. Γεννηματάς

Η λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β (ΗΒV) παραμένει μια σημαντική νοσολογική οντότητα - παρά την ύπαρξη αποτελεσματικού εμβολίου - που υπολογίζεται ότι αφορά 300 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Θετικό ΗΒsAg ανευρίσκεται σε ποσοστό 5-15% του πληθυσμού στη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα και τη νοτίως της Σαχάρας Αφρική, 1-5% στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική και 1% στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Στις μη αναπτυγμένες χώρες, κύριος τρόπος διάδοσης είναι η περιγεννητική, η ενδοοικογενειακή και η μεταξύ παιδιών μετάδοση. Η λοίμωξη από τον ΗΒV προκαλεί νόσηση κατά το πλείστον αυτοπεριοριζόμενη, που όμως τείνει να γίνεται χρόνια όταν συμβαίνει στην παιδική ηλικία. Σπειραματονεφρίτιδα (ΣΝ) σχετιζόμενη με ΗΒV-λοίμωξη εμφανίζει μικρό μό

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο