facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 39

issue 39

> Οξειδωτικό stress και χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου. Ο ρόλος της Ν-ακυλοκυστεΐνης. Δεδομένα από κλινικές μελέτες
> FGF-23: Βιοδείκτης ή ουραιμική τοξίνη;
> Κορτικοανθεκτικό νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά
> Λοίμωξη απο το Κλωστηρίδιο το δύσκολο: ένας παλίος γνωστος ξανάρχεται στην επικαιρότητα.
> Τύποι λευκωματουρίας. Σύγχρονες απόψεις
> Βάζοντας ασφάλεια στις κεντρικές ενδοφλέβιες γραμμές


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Οξειδωτικό stress και χρόνια νεφρική νόσος τελικού σταδίου. Ο ρόλος της Ν-ακυλοκυστεΐνης. Δεδομένα από κλινικές μελέτες

Τεύχος 39

Ιωάννης Ε. Γιαννικουρής
Νεφρολόγος MD, PhD, Ιατρικό Θεραπευτήριο Ιλίου, MXA Medifil AE

Σε παγκόσμια κλίμακα, περίπου 1,7 εκατομμύρια άτομα είναι ενταγμένα σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, με το 75% αυτών, συγκεκριμένα 1,3 εκατομμύρια ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση. Στη χώρα μας, ο επιπολασμός για το έτος 2011 ανήλθε σε 12.475 ασθενείς και ο μέσος όρος της πενταετίας 2007-2011, τους 11.964 ασθενείς. Το 81% αυτών, συγκεκριμένα 10.105 ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση και άλλοι 2.294 νέοι ασθενείς εντάσσονται ετησίως σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας. Για το έτος 2011 τα ποσοστά αντιστοιχούν σε 208 νέες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με το μέσο όρο της πενταετίας 2007-2011τους 1.803 ασθενείς ανά έτος που αντιστοιχεί σε 163 νέες περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ανά έτος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

FGF-23: Βιοδείκτης ή ουραιμική τοξίνη;

Τεύχος 39

Κυριακή Σταματέλου
Νεφρολόγος, ΜΒΑ, Διευθύντρια Νεφρολογικής Μονάδας, «Κυανούς Σταυρός», Αθήνα.

Η Οστική Νόσος της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου περιλαμβάνει περίπλοκες παθοφυσιολογικές διεργασίες και συνοδεύεται από δυσμενή κλινικά αποτελέσματα τα οποία η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί κατ’ αρχάς να ερμηνεύσει και στη συνέχεια να αποτρέψει. Την τελευταία δεκαετία η έρευνα έχει επικεντρωθεί στο νέο μόριο, το FGF-23, το οποίο βάσει κλινικών μελετών κατέχει κεντρικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της οστικής νόσου, και επιχειρεί α. να προσδιορίσει τη σχέση του, διαγνωστική, προγνωστική ή αιτιολογική, με την πορεία της οστικής νόσου και με τα κλινικά αποτελέσματα και β. να διερευνήσει την πιθανότητα να αποτελεί ο FGF-23 μελλοντικό στόχο θεραπευτικής παρέμβασης στη ΧΝΝ. Ο αυξητικός παράγων των ινοβλαστών με αριθμό 23 (Fibroblast Growth Factor-23, FGF-23) είναι μέλος της οικογενείας των πολυπεπτιδίων FGFs και είναι πρωτεϊνική ορμόνη που κατά κύριο λόγο παράγεται από τα οστεοκύτταρα και τους οστεοβλάστες. Εμπλέκεται στο μεταβολισμό του φωσφόρου και για αυτό το λόγο κατατάσσεται στις «φωσφατονίνες».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Κορτικοανθεκτικό νεφρωσικό σύνδρομο στα παιδιά

Τεύχος 39

Κωνσταντίνος Δ. Κολλιός
Επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Νεφρολογίας, Γ ́ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Στα παιδιά το νεφρωσικό σύνδρομο είναι ιδιοπαθές στο 90% των περιπτώσεων και διακρίνεται σε τρεις ιστολογικούς τύπους: την νόσο των ελαχίστων αλλοιώσεων, την μεσαγγειακή υπερπλασία και την Εστιακή και τμηματική σπειραματοσκλήρυνση. Από τους τρεις τύπους, η Νόσος των ελαχίστων αλλοιώσεων αποτελεί την μορφή που απαντά στα κορτικοειδή σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων (95%), ενώ οι άλλες δυο μορφές η απάντηση στα κορτικοειδή είναι < 50% (Πίνακας 1). Ειδικότερα, στα παιδιά, η Εστιακή και τμηματική σπειραματοσκλήρυνση, αν και είναι σπάνια σε σχέση με την νόσο των ελαχίστων αλλοιώσεων, αποτελεί την κύρια αιτία του κορτικοανθεκτικού νεφρωσικού συνδρόμου, την πιο συχνή προϊούσα σπειραματική νόσο καθώς και την δεύτερη αιτία νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου μετά τις συγγενείς ανωμαλίες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Λοίμωξη απο το Κλωστηρίδιο το δύσκολο: ένας παλίος γνωστος ξανάρχεται στην επικαιρότητα.

Τεύχος 39

Γαρυφαλλιά Πουλάκου
Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ ΠΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟ

Το Κλωστηρίδιο το Δύσκολο (Clostridium difficile ή C.difficile ) είναι ένα Gram+ αναερόβιο σπορογόνο βακτήριο, γνωστό ήδη από το 1935 & «ξεχασμένο» για δεκαετίες. Ονομάστηκε έτσι γιατί μοιάζει με Κλωστήρα (αδράχτι, η ανέμη του παραμυθιού) & απομονώθηκε δύσκολα στο εργαστήριο. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσοκομειακά παθογόνα προκαλώντας στις ΗΠΑ 14.000 θανάτους & συνολικό κόστος άνω των 3,2 δις δολαρίων ετησίως. Ως κυριότεροι παράγοντες κινδύνου λοίμωξης από C.difficile θεωρούνται μεταξύ άλλων η λήψη αντιβιοτικών, η φαρμακευτική καταστολή της έκκρισης γαστρικού οξέος, η λήψη αντικαταθλιπτικών καθώς & η ηλικία άνω των 65 ετών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένα ποσοστό ασθενών αποκτούν τη λοίμωξη εξωνοσοκομειακά, με ή χωρίς επαφή με χώρους παροχής υγειονομικής φροντίδας. Στους ασθενείς αυτούς η παχυσαρκία φαίνεται να αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Τύποι λευκωματουρίας. Σύγχρονες απόψεις

Τεύχος 39

Κωνσταντίνα Αυδίκου
Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Α ́ ΕΣΥ, Υπεύθυνη Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.

Γύρω στα 400 π.Χ. ο Ιπποκράτης στον 7ο Αφορισμό του με τη φράση: « Όταν οι φυσαλίδες παραμένουν στην επιφάνεια των ούρων, αυτές υποδηλώνουν νόσο των νεφρών και η νόσος θα είναι παρατεταμένη» έδωσε ίσως την πιο πρώιμη περιγραφή της λευκωματουρίας και την συσχέτισε με νοσήματα των νεφρών. Αρκετά χρόνια αργότερα (1774) o Domenico Cotungo αναγνώρισε και ονόμασε την αλβουμινουρία ενώ γύρω στα 1840 αναγνωρίστηκε από τον Richard Bright ότι η παρουσία μεγάλων ποσοτήτων λευκώματος στα ούρα αποτελεί ένδειξη νεφρικών παθήσεων. Η λευκωματουρία εκτός από δείκτης νεφρικής νόσου, φαίνεται ότι παίζει βασικό ρόλο και στην εξέλιξη της νεφρικής βλάβης. Επίμονη επίσης λευκωματουρία, σχετίζεται με έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας και μάλιστα ο βαθμός της σχετίζεται με τον ρυθμό απώλειας της νεφρικής λειτουργίας (KDIGO 2012). Αποτελεί μάλιστα, ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Λευκωματουρία όμως μπορεί να ανευρίσκεται και σε άτομα χωρίς σπειραματική βλάβη. Η κλινική αξιολόγηση της λευκωματουρίας και η συσχέτισή της με την παθολογοανατομική βλάβη του ασθενούς απαιτεί καταρχήν την ποσοτική και ποιοτική εκτίμησή της στα ούρα 24ώρου του ασθενούς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Βάζοντας ασφάλεια στις κεντρικές ενδοφλέβιες γραμμές

Τεύχος 39

Καστρινάκη Κατερίνα
T.E. Νοσηλεύτρια, Διευθύντρια Εκπαίδευσης & Τεχνικής Υποστήριξης Τομέα Υγείας 3Μ Ελλάς ΜΕΠΕ

Ο Οργανισμός Ελέγχου Ασθενειών & Επιδημιολογίας (CDC) αναφέρει ότι οι Λοιμώξεις από τους Κεντρικούς Ενδοφλέβιους Καθετήρες (ΚΕΚ) είναι το τέταρτο πιο συχνό είδος λοίμωξης εκ των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Η απειλή είναι ιδιαιτέρως έντονη για τους ασθενείς που τους τοποθετούν ΚΕΚ στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης (ΜΕΘ). Οι ανωτέρω λοιμώξεις συνιστούν ένα σημαντικό κίνδυνο για την ζωή των ασθενών, δεδομένου ότι το αναλογούν ποσοστό θνησιμότητας γι’ αυτό το είδος της λοίμωξης είναι 12%-25%. Επίσης, το οικονομικό κόστος για κάθε λοίμωξη από ΚΕΚ, σύμφωνα με το CDC, υπολογίζεται σε $25,000 έως $45,000 ανά περίπτωση για θεραπεία, με το μεγαλύτερο κόστος να υπολογίζεται για ασθενή στη ΜΕΘ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο