facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 21

21 cover

> H παθογένεια των διαταραχών θρέψης στην εξωνεφρική κάθαρση και η σημασία τους
> Προγονικά κύτταρα και νεφρική βλάβη
> Δεσμευτικά του Φωσφόρου
> Καρδιονεφρικό σύνδρομο. Τι εκφράζει;
> Ποιότητα Ζωής και ψυχική υγεία ασθενών σε χρόνια περιοδική αιμοκάθαρση


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


H παθογένεια των διαταραχών θρέψης στην εξωνεφρική κάθαρση και η σημασία τους

Τεύχος 21

Βάϊα Ράϊκου
Νεφρολόγος, Υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η κακή θρέψη είναι σημαντικό πρόβλημα σε ασθενείς που βρίσκονται σε εξωνεφρική κάθαρση. Συμβαίνει σε ποσοστό 20-70% αυτών των ασθενών, (η διακύμανση εξαρτάται από την μέθοδο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης) λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του αριθμού των ασθενών πού φτάνουν σε νεφρική υποκατάσταση, δεδομένου ότι περισσότεροι ηλικιωμένοι εντάσσονται σε πρόγραμμα χρόνιας νεφρικής υποκατάστασης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Προγονικά κύτταρα και νεφρική βλάβη

Τεύχος 21

Μ. Παπαμιχαήλ
Διευθυντής, Κέντρο Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου, Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας»

Π. Σωτηροπούλου
Ερευνήτρια, Κέντρο Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας του Καρκίνου, Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας»

Η θεραπεία με προγονικά κύτταρα (ΠΚ, stem cells) αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την αναγέννηση κατεστραμμένων ιστών και την αποκατάσταση ανίατων μέχρι σήμερα παθήσεων.Η ανακάλυψη των ΠΚ τα οποία έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται προς ποικίλους ιστούς άνοιξε νέους ορίζοντες στη βασική βιολογική έρευνα, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη θεραπεία πολλών μη θεραπεύσιμων με τις κλασικές ιατρικές μεθόδους νοσημάτων. Τα ΠΚ έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιούνται προς διαφορετικές κατηγορίες κυττάρων. Πληθυσμοί ΠΚ μπορούν να εντοπιστούν τόσο σε εμβρυϊκούς ιστούς, όσο και σε ιστούς ενηλίκων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δεσμευτικά του Φωσφόρου

Τεύχος 21

Γ. Τριανταφύλλης
Νεφρολόγος, Ιατρικό Θεραπευτήριο Ιλίου

Ο φωσφόρος (Ρ) είναι το δεύτερο πιο συχνό στοιχείο, μετά το ασβέστιο (Ca2+) στον ανθρώπινο οργανισμό. Περίπου 85% του συνολικού φωσφόρου του ανθρωπίνου σώματος βρίσκεται στα οστά και στα δόντια, 14% στον ενδοκυττάριο χώρο και 1% στον εξωκυττάριο.Στους ενήλικες, η φυσιολογική συγκέντρωση [Ρ] αίματος κυμαίνεται από 2,5-4,5 mg/dl (0,8-1,45 mmol /L) και αντιπροσωπεύει το ισοζύγιο μεταξύ διαιτητικής πρόσληψης, εντερικής απορρόφησης και αποβολής του Ρ με τα ούρα. Ο μέσος όρος διαιτητικής πρόσληψης Ρ ημερησίως κυμαίνεται από 1000-1800 mg (18-36 mmol). Τροφές πλούσιες σε Ρ είναι αυτές που συγχρόνως έχουν και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και θαλασσινά, αυγά και δημητριακά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Καρδιονεφρικό σύνδρομο. Τι εκφράζει;

Τεύχος 21

Ν. Αφεντάκης
Αναπληρωτής Διευθυντής, Νεφρολογικό Τμήμα, Γεν. Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Ε. Φράγκου
Ειδικευόμενη, Νεφρολογικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»

Οριστική συμφωνία για τον ορισμό τoυ καρδιονεφρικού συνδρόμου (ΚΝεΣ) δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πολλοί πιστεύουν ότι απoτελεί εκδήλωση της επιδεινούμενης νεφρικής λειτουργίας σε έδαφος καρδιακής ανεπάρκειας. Λίγα είναι γνωστά για την παθοφυσιολογία του συνδρόμου. Η ρήξη της ισορροπίας κατά την αλληλεπίδραση μεταξύ καρδιακής ανεπάρκειας, νευροορμονικών συστημάτων και της εμπλεκόμενης φλεγμονώδους αντίδρασης έχει ως αποτέλεσμα τη δομική και λειτουργική βλάβη τόσο της καρδιάς όσο και των νεφρών. Η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας είναι συχνή στη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (ΣΚΑ) και συνδυάζεται με αύξηση τόσο των ημερών νοσηλείας όσο και της θνητότητας. Λόγω της πολυπλοκότητας του συνδρόμου, η θεραπευτική του αντιμετώπιση αποτελεί πρόκληση για τον ιατρό. Η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας στους ασθενείς με ΚΝεΣ έχει ως συνέπεια την αναποτελεσματικότητα των κλασικών θεραπευτικών σχημάτων και την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ποιότητα Ζωής και ψυχική υγεία ασθενών σε χρόνια περιοδική αιμοκάθαρση

Τεύχος 21

Θεοφίλου Παρασκευή
Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχολόγος (M.Sc.), Απόφοιτη Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας), Επιστημονική Συνεργάτης Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Παν/ου Αθηνών, Υπ. Διδάκτωρ Ψυχολογίας της Υγείας

Οι ασθενείς με νεφρολογικά νοσήματα αποτελούν μία ειδική κατηγορία χρονίως πασχόντων ασθενών, οι οποίοι, εκτός από τα προβλήματα που αφορούν αυτή καθεαυτή την πάθησή τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη νέα κατάσταση που δημιουργεί η ένταξή τους στο πρόγραμμα της αιμοκάθαρσης με τεχνητό νεφρό και η υλικοτεχνική εξάρτησή τους. Η συχνότητα της Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας (ΧΝΑ) τελικού σταδίου, η πιθανή κινητική δυσπραγία καθώς και η απαραίτητη μακροχρόνια θεραπεία δημιουργούν αντίστοιχα προβλήματα, τα οποία επεκτείνουν τη νόσο και πέρα από τον ιατρικό χώρο προσδίδοντάς της διαστάσεις κοινωνικοοικονομικές, οι οποίες περιπλέκουν τις συνακόλουθες συναισθηματικές διαταραχές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο