Η επιδράση της Ν-ακετυλοκυστεΐνης στα επίπεδα ασυμμετρικής διμεθυλαργινίνης και μονοξειδίου του αζώτου αιμοκαθαιρόμενων ασθενών
Τεύχος 40
Ιωάννης Ε. Γιαννικουρής
Νεφρολόγος, Ιατρικό Θεραπευτήριο Ιλίου, Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, Αττική
Οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο πρόωρου θανάτου, γεγονός που αποδίδεται στο βαρύ φορτίο καρδιαγγειακής νόσου. Η έκφραση των κλασσικών παραγόντων κινδύνου, δεν επαρκεί για την ερμηνεία της αύξησης του καρδιαγγειακού κινδύνου. Έχουν αναγνωριστεί συμπληρωματικοί παράγοντες που διαπιστώνονται μόνο σε νεφροπαθείς, οι λεγόμενοι μη κλασικοί, ειδικοί παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Στα πλαίσια αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος τοξινών, που συσσωρεύονται στη κυκλοφορία αυτών των ασθενών όπως η ασυμμετρική διμεθυλαργινίνη (ADMA) και η διαταραχή της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου (NO), ενδεικτικού ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας.
Σκοπός. Η παρούσα μελέτη σκοπό είχε την αξιολόγηση της επίδρασης της αντιοξειδωτικής ουσίας Ν-ακευλοκυστεΐνης (NAC) στα επίπεδα της ADMA και του NO ορού αιμοκαθαιρομένων ασθενών.
Υλικό και Μέθοδος. Εξετάστηκαν 48 ασθενείς, 25 άνδρες και 23 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 56,9±9,3 έτη, σε θεραπεία με τρισεβδομαδιαίο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης. Έλαβαν από του στόματος ΝAC σε δόση 1.200mg ημερησίως, για 6 μήνες. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε έλεγχο αιματολογικών και βιοχημικών παραμέτρων νεφρικής λειτουργίας και επιπέδων NO και ADMA ορού, σε μετρήσεις που έγιναν στην αρχή και με την ολοκλήρωση της περιόδου μελέτης.
Αποτελέσματα. Η λήψη της NAC σχετίστηκε με στατιστικά σημαντικές μεταβολές των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης, του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, της ποσοστιαίας αναλογίας ουδετεροφίλων, σημαντική μείωση των επιπέδων CRP αύξηση των ολικών λευκωμάτων και των επιπέδων λευκωματίνης ορού. Σημαντική μείωση τιμών της ADMA και σημαντική αύξηση των επιπέδων NO.