facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 47

47 COVER WEB

> Θεραπεία χρόνιας νεφρικής νόσου στα παιδιά
> Υπερκαλιαιμία
> Η αμφισβήτηση των εμβολίων
> Αναζητώντας τη ΧΝΝ στο Facebook: Η σημασία της παρουσίας υποστηρικτικών ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
> Χορήγηση αντιοξειδωτικών σε ασθενείς υπό τεχνητό νεφρό: έχουν θέση;
> Δοκιμασία εξισορρόπησης (PERITONEAL EQUILIBRATION TEST)


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσεε από εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (προβολή) > Page display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Θεραπεία χρόνιας νεφρικής νόσου στα παιδιά

Τεύχος 47

Πρίντζα Νικολέτα
Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδιατρικής - Παιδιατρικής Νεφρολογίας ΑΠΘ

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) είναι σπάνια στα παιδιά, οι επιπτώσεις της όμως στον αυξανόμενο και αναπτυσσόμενο οργανισμό τους δραματικές. Η επίπτωση της τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής νόσου (ΤΣΧΝΝ) στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται περίπου σε 500 νέες περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο ανά έτος. Ποσοστό 1-2% αυτών των ατόμων είναι παιδιά. Ειδικότερα στην Ελλάδα η επίπτωση της ΤΣΧΝΝ σε παιδιά και εφήβους είναι 8-9 νέες περιπτώσεις ανά 1.000.000 ατόμων έως 18 ετών ανά έτος. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενώ η επίπτωση της ΤΣΧΝΝ έχει παραμείνει σταθερή ο επιπολασμός της έχει σημαντικά αυξηθεί, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της επιβίωσης των παιδιών αυτών. Η ΧΝΝ στα παιδιά οφείλεται κυρίως σε συγγενή και κληρονομικά αίτια και σπανιότερα σε επίκτητες καταστάσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Υπερκαλιαιμία

Τεύχος 47

Δρ Νικολέττα Νικολοπούλου
Νεφρολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ΜΗΤΕΡΑ

Η διατήρηση της ομοιόστασης του καλίου στο χρόνο επιτυγχάνεται διαμέσου μεταβολών στη νεφρική έκκρισή του και σχεδόν ολοκληρωτικά ρυθμίζεται από τη μεταφορά του στα αθροιστικά σωληνάρια του νεφρού. Το κάλιο του ορού είναι σχεδόν πλήρως ιονισμένο και δεν συνδέεται με τις πρωτεΐνες του πλάσματος, οπότε διηθείται εξ ολοκλήρου στο σπείραμα. Το εγγύς σωληνάριο επαναρροφά το περισσότερο από το διηθούμενο κάλιο. Πολλή μικρή ρύθμιση συμβαίνει σε απάντηση μεταβολών της διαιτητικής πρόσληψης του καλίου. Στη συνέχεια το κάλιο εκκρίνεται από το κατιόν σκέλος της αγκύλης του Henle και επαναρροφάται από το ανιόν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Η αμφισβήτηση των εμβολίων

Τεύχος 47

Βογιατζή Αποστολία
MD, MSc, Βιοπαθολόγος, Επίκουρος Ιατρός, Τμήμα Αιμοδοσίας, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Τα εμβόλια ήταν για πάρα πολλά χρόνια, ένα επιτυχημένο μέτρο δημόσιας υγείας, το οποίο είχε παγκόσμια αναγνώριση, σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσε παγκόσμια κινητοποίηση για να υποστηριχθεί οικονομικά και επιστημονικά ο εμβολιασμός και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δυστυχώς, στις μέρες μας έχει εισβάλλει δυναμικά η άποψη ότι ο εμβολιασμός είναι ανασφαλής και περιττός και είναι πλέον προφανές ότι την πεποίθηση αυτή τη μοιράζεται ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ατόμων. Η δημόσια κριτική που εκφράζεται δεν ταυτίζεται μόνο με μια εκδηλωμένη έλλειψη εμπιστοσύνης για τη φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά είναι ένα πιο πολύπλοκο ζήτημα. Αυτή η νέα τάση που υποστηρίζει την απόρριψη των εμβολίων έχει ήδη προσελκύσει την προσοχή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), διότι αποτελεί σαφή απειλή για την επιτυχία των προγραμμάτων εμβολιασμού. Αυτό το φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια (Vaccine Hesitancy) οδηγεί με αυξητικούς ρυθμούς σε περιορισμό των πληθυσμιακών ομάδων που αναζητούν την εμβολιαστική κάλυψη με άμεση συνέπεια τον αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθούν επιδημίες από νόσους που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Αναζητώντας τη ΧΝΝ στο Facebook: Η σημασία της παρουσίας υποστηρικτικών ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τεύχος 47

Λαζάρου Δημήτριος
Νεφρολόγος, Επιμελητής Β, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Προβατοπούλου Σιμέλλα
Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Β, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media, social networking sites, SNS) έχουν καθιερωθεί στις μέρες μας, ως κυρίαρχο μέσο στην επικοινωνία και την ανταλλαγή υπηρεσιών. Η καινοτομία τους συνίσταται στο γεγονός ότι προσφέρεται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία στηρίζεται ένα πολύπλοκο οικοδόμημα κοινωνικών δικτύων και σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι παρέχονται πρωτοφανείς δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ ατόμων που έχουν παρόμοια προσωπικά ή επαγγελματικά ενδιαφέροντα καθώς και ατόμων με κοινές δραστηριότητες. Τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να υποστηρίζουν και τις πιο παραδοσιακές σχέσεις, όπως είναι οι οικογενειακές και οι φιλικές σχέσεις, καθιστώντας εφικτή την επικοινωνία σε ευρύτατα γεωγραφικά όρια. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία, όμως υπάρχει η τάση να αναφέρονται ως μια ενιαία και αναγνωρίσιμη κατηγορία, λόγω ορισμένων κοινών χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Χορήγηση αντιοξειδωτικών σε ασθενείς υπό τεχνητό νεφρό: έχουν θέση;

Τεύχος 47

Στέφανος Κ. Ρουμελιώτης
Αχίλλειον Νεφρολογικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη

Βασίλειος Λιακόπουλος
Τμήμα Νεφρολογίας και Υπέρτασης, Ά Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη

Οξειδωτικό στρες (ΟΣ) σε ένα κύτταρο ή οργανισμό ονομάζεται η παθολογική κατάσταση, η οποία προκύπτει από τη διαταραχή της ισορροπίας μεταξύ των επιπέδων των οξειδωτικών παραγόντων και των αντι-οξειδωτικών μηχανισμών. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχει μια πληθώρα οξειδωτικών μορίων αλλά και αντιοξειδωτικών μηχανισμών που συνοψίζονται στον πίνακα 1. Το ΟΣ δίνει το έναυσμα για οξείδωση πολλών μορίων όπως οι πρωτεΐνες, τα λιπίδια, τα νουκλεϊκά οξέα (DNA) και οι  υδατάνθρακες. Τα οξειδωμένα μόρια υφίστανται σημαντικές μορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές, γίνονται δυσλειτουργικά και, όταν αθροίζονται, βλαπτικά για τον οργανισμό, προκαλώντας η επιδεινώνοντας μια πληθώρα καταστάσεων όπως φλεγμονή, αθηροσκλήρωση και γήρανση. Στη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) το ΟΣ είναι αυξημένο, εμφανίζεται ήδη από τα πρώτα στάδια και αυξάνεται γραμμικά με την εξέλιξη της νόσου σε Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Τελικού Σταδίου (ΧΝΑΤΣ).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Δοκιμασία εξισορρόπησης (PET TEST)

Τεύχος 47

Καραφέρη Ασημίνα
Προϊσταμένη Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης, Π.Π.Γ.Ν. «Αττικόν»

Κύρογλου Ευτυχία
Προϊσταμένη Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης, Γ.Π.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου»

Η δοκιμασία εξισορρόπησης της περιτοναϊκής μεμβράνης διατυπώθηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τους Twardowski et al. Είναι μία μέθοδος αξιολόγησης του περιτοναίου όσον αφορά τη μεταφορά διαλυτών ουσιών και υγρών σε ασθενείς υπό περιτοναϊκή κάθαρση. Η μεταφορά διαλυμένων ουσιών εκτιμάται από το ρυθμό εξισορρόπησης των επίπεδων τους στο αίμα και στο περιτοναϊκό διάλυμα. Σκοπός είναι η ανάδειξη στην κλινική πράξη ενός δείκτη που θα εκφράζει τις χαρακτηριστικές μεταφορικές ιδιότητες της περιτοναϊκής μεμβράνης. Ο τύπος της μεμβράνης καθορίζει την επάρκεια κάθαρσης, την υπερδιήθηση και συμβάλλει στην επιλογή θεραπευτικού σχήματος. Η περιτοναϊκή μεταφορά αξιολογείται με βάση το λόγο εξισορρόπησης συγκεκριμένης διαλυτής ουσίας μεταξύ διαλύματος (D) και πλάσματος (P) σε συγκεκριμένο χρόνο (D/P). Ο λόγος D/P μπορεί να αφορά: οποιαδήποτε διαλυτή ουσία που μεταφέρεται από το τριχοειδικό αίμα στο διάλυμα, π.χ. κρεατινίνη, ουρία, ηλεκτρολύτες. Το ποσοστό απορρόφησης της γλυκόζης υπολογίζεται από το λόγο γλυκόζης του περιτοναϊκού διαλύματος (D) σε συγκεκριμένο χρόνο (t) προς τα αρχικά επίπεδα (τιμή) της γλυκόζης (Do), (D/Do) (προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά της περιτοναϊκής μεμβράνης / προσδιορίζει εάν υπάρχει ανεπαρκής κάθαρση / προσδιορίζει εάν οι επαναλαμβανόμενες περιτονίτιδες έχουν σχέση με την διαπερατότητα της μεμβράνης / αξιολογεί το ανεπαρκές υπερδιήθημα).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.