facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 07

07 cover

> Ασθενείς με καλσιφύλαξη
> Απόψεις νοσηλευομένων & αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στα κρατικά νοσοκομεία της Πάτρας.
> Επείγοντα σε οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
> Ψυχοκοινωνική εικόνα ασθενών σε χρόνιο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης. Προσέγγιση-Παρέμβαση


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Ασθενείς με καλσιφύλαξη

Τεύχος 7

Mαρία Μαλλιάρα
Διδάκτωρ ΑΠΘ, Επιμελήτρια Β’, Νεφρολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης

Η καλσιφύλαξη είναι μια ασυνήθιστη παθολογική οντότητα που αφορά δερματικές βλάβες και συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό περιοδική αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό. Την τελευταία δεκαετία η καλσιφύλαξη εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ασβεστοποίηση του αγγειακού τοιχώματος των αγγείων του δέρματος με αποτέλεσμα νέκρωση και εξέλκωση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Απόψεις νοσηλευομένων & αξιολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στα κρατικά νοσοκομεία της Πάτρας.

Τεύχος 7

Φιδάνη Αικατερίνη, Μαρνέρας Χρήστος, Ασπρούκος Απόστολος, Δάλλα Ιουλιάννα, Καλαϊτζίδου Ζωή, Παπαϊωάννου Νεκταρία

Βαδίζοντας προς την νέα χιλιετία οι απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την πολύπλοκη τεχνολογία, τις αλλαγές στη φιλοσοφία και την οργάνωση του συστήματος υγείας κάθε χώρας, τις δημογραφικές μεταβολές και την εμφάνιση νέων επειγόντων προβλημάτων υγείας, απαιτούν από τις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας να γίνουν πιο αποτελεσματικές και δημιουργικές. Ο ρόλος των Νοσηλευτών στα δημόσια Νοσοκομεία επιβάλλεται να αλλάξει. Χρειάζεται να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Επείγοντα σε οξεία και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Τεύχος 7

Κώστας Μαυροματίδης
Νεφρολόγος

Τα επείγοντα στην οξεία νεφρική ανεπάρκεια (ονα) περιλαμβάνουν από την καρδιά και το κυκλοφορικό το πνευμονικό οίδημα, τις αρρυθμίες και την υπέρταση, από τις ηλεκτρολυτικές διαταραχές κυρίως την υπερκαλιαιμία και την υπασβεστιαιμία, από την οξεοβασική ισορροπία κυρίως την μεταβολική οξέωση και αλκάλωση, σε αποφρακτικές ουροπάθειες την επίσχεση των ούρων και τέλος προβλήματα από φλεβικούς καθετήρες αιμοκάθαρσης ή shunt, που τοποθετήθηκαν σε ασθενείς με διαγνωσμένη πλέον ονα σε νοσοκομείο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Ψυχοκοινωνική εικόνα ασθενών σε χρόνιο πρόγραμμα αιμοκάθαρσης. Προσέγγιση-Παρέμβαση

Τεύχος 7

Μοσχοπούλου Ελένη
Κοινωνική λειτουργός, εργαστηριακός συνεργάτης Τμημ. Κοινωνικής Εργασίας Τ.Ε.Ι. Πάτρας MSc στην κοινωνική ψυχιατρική-παιδοψυχιατρική

Σαββιδάκη Ειρήνη
Νεφρολόγος, Επιμελήτρια Β', Π.Γ.Ν. Πατρών

Είναι γενικά αποδεκτό ότι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως οι νεφροπαθείς, παρουσιάζουν σημαντική επιβάρυνση της ψυχικής τους υγείας και της κοινωνικής τους ζωής. Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση και εξαρτώνται απόλυτα από το «μηχάνημα» (τεχνητό νεφρό) παρουσιάζουν ιδιάζοντα χαρακτηριστικά που μελετώνται τα τελευταία χρόνια. Συχνές ψυχολογικές αντιδράσεις που αναφέρονται είναι : φόβος, άγχος, πανικός, κατάθλιψη και σε ορισμένες περιπτώσεις παρανοϊκές αντιδράσεις, εφιαλτικά όνειρα σχετιζόμενα με το μηχάνημα, τάσεις πρωτογονισμού και παλινδρόμησης, έλλειψη μελλοντικών στόχων. Βασικότεροι μηχανισμοί άμυνας είναι η άρνηση, η προβολή, η μετάθεση και η συναισθηματική απομόνωση. Ο ασθενής δεν συζητά τον προσωπικό του φόβο για την μεταβολή της σωματικής του εικόνας, μεταθέτει τον φόβο του σε δευτερεύοντα για την υγεία του θέματα ενώ συγχρόνως απομονώνεται συναισθηματικά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο