facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 50

50 cover

> Σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ και νεφρός
> Αναστολή του συστήματος ρενίνης - αγγειοτασίνης - αλδοστερόνης στη χρόνια νεφρική νόσο: Δίστομο μαχαίρι;
> Παχυσαρκία και νεφρός
> Ο Νικόλας μου
> Όσες φορές θα πέσω, άλλες τόσες θα σηκωθώ!


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσεε από εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (προβολή) > Page display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ και νεφρός

Τεύχος 50

Αφροδίτη Αβδελίδου
Επιμελήτρια Α' Νεφρολόγος, ΜΤΝ ΓΝ Γρεβενών

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παρουσιάσει με όσο γίνεται περισσότερο σαφή και κατανοητό τρόπο τις κρατούσες απόψεις για την επίδραση του ΣΔ ΙΙ στον νε-φρό δηλαδή τις γνώσεις μας έως τώρα για τη ΔΝ, τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που προτείνονται αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ακό-μη πολλά ερωτήματα για την έναρξη και την εξέλιξη της ΔΝ, που δεν έχουν ακόμη απα-ντηθεί. Κάποια από αυτά είναι προφανή, όπως γιατί ασθενείς με αντίστοιχο ιστορικό ΣΔ II έχουν τελείως αντίστοιχη πορεία στην εμφάνιση και την εξέλιξη της ΔΝ, από την α-πουσία της ως την εξέλιξη της σε ΧΝΝ τελικού σταδίου. Κάποια άλλα θέματα αποτελούν αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας, όπως αν θα υπάρξουν στο μέλλον θεραπευτικές πα-ρεμβάσεις που θα προλαμβάνουν ή θα υποστρέφουν τη ΔΝ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Αναστολή του συστήματος ρενίνης - αγγειοτασίνης - αλδοστερόνης στη ΧΝΝ: Δίστομο μαχαίρι;

Τεύχος 50

Τσοτσορού Δ. Ουρανία
Νεφρολόγος, Επιμελήτρια, Νεφρολογικό Τμήμα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν"

Βλαχάκος Β. Δημήτριος
Καθηγητής Παθολογίας - Νεφρολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νεφρολογικό Τμήμα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν"

Το Σύστημα Ρενίνης - Αγγειοτασίνης -Αλδοστερόνης (ΣΡΑΑ) έχει παραδοσιακά κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη διαχείρηση του όγκου αίματος και στο ισοζύγιο του νατρίου. Επιπλέον φαίνεται να εμπλέκεται στην παθογένεση της αθηροσκλήρωσης, της υπέρτασης, της υπερτροφίας της αριστεράς κοιλίας, της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας και της εξέλιξης της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Παχυσαρκία και νεφρός

Τεύχος 50

DR N. Νικολοπούλου
Διευθύντρια Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ΜΗΤΕΡΑ

Η παχυσαρκία, είναι επιδημία του 21ου αιώνα και αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% τις επόμενες δεκαετίες. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά και ο καρκίνος και η άπνοια του ύπνου. Τέλος η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και την εξέλιξή της σε τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΤΣΧΝΝ) και αιμοκάθαρσης. Επειδή ο αριθμός των παχύσαρκων ασθενών με ΧΝΝ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στις αναπτυγμένες αλλά και στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, η παχυσαρκία αποτελεί ένα ταχέως αυξανόμενο πρόβλημα για την διεθνή νεφρολογική κοινότητα αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Όσες φορές θα πέσω, άλλες τόσες θα σηκωθώ

Τεύχος 50

Μάρκου Βασίλης
Αθλητής της κολύμβησης, αιμοκαθαιρόμενος.

Ο Βασίλειος Μάρκου είναι αιμοκαθαιρόμενος αθλητής της Κολύμβησης. Έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στους Πανελλήνιους Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων.
«Παλεύω κάθε μέρα, κάθε στιγμή για να είναι περήφανες οι κόρες μου για τον πατέρα τους. Για να πάρουν κουράγιο όλοι όσοι πάσχουν από την ίδια νόσο! Η ζωή δεν τελειώνει με αυτή την ασθένεια! Για να δει ο κόσμος ότι οι νεφροπαθείς είναι άνθρωποι με πρόβλημα υγείας όχι ανήμποροι»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Ο Νικόλας μου...

Τεύχος 50

Νικόλας Βατυλιώτης
Δότης Νεφρού - έχασε τη ζωή του από ανεύρυσμα εγκεφάλου

Ο Νικόλας μου ήταν ένας νέος όμορφος και στο σώμα και στην ψύχη. Τον έζησα για 32 χρόνια και ευχαριστώ τον Θεό που μου χάρισε ένα υιό γεμάτο καλοσύνη και αγάπη. Καθημερινά μιλούσαμε για το κάθε τι. Τον λάτρευα και με λάτρευε. Η σχέση μάνας-υιού ήταν απερίγραπτη. Κάναμε όνειρα για τη ζωή και μου είχε υποσχεθεί ότι στα 35 του θα έκανε οικογένεια. Ο Νικόλας μου ήταν δοτικός άνθρωπος, αυτό μας το δίδαξαν οι γονείς μου με τις πράξεις τους και με την αγάπη που είχαν μεταξύ τους, για την αγάπη που είχαν για τα δύο τους παιδιά, για τα εγγόνια τους, για κάθε άνθρωπο. Όλα έμειναν στη μέση, όταν τον Μάιο του 2011 μετά από ανεύρυσμα εγκεφάλου βρεθήκαμε στο νοσοκομείο Λευκωσίας...

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.