facebook 3 32linkedin 3 32

Τεύχος 24

24 cover

> Νεφρογενής συστηματική ίνωση
> Επίδραση της συγγενούς καρδιακής βλάβης στη νεφρική λειτουργία παιδιών
> Αναιμία και Χρόνια Νεφρική Νόσος. Θεραπευτική αντιμετώπιση. Χρήση σκευασμάτων σιδήρου, βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος και συμπλεγμάτων βιταμινών
> Βιταμίνη D


Για να ανοίξετε τα αρχεία θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε το πρόγραμμα Adobe Reader, (μπορείτε να το κατεβάσετε απο εδώ, αν δεν το έχετε ήδη εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας). Για καλύτερη προβολή των αρχείων στον Adobe Reader, παρακαλώ επιλέξτε το Μενού View (Προβολή) > Page Display (Προβολή σελίδας) > Two-up (Ανά δύο).


Νεφρογενής συστηματική ίνωση

Τεύχος 24

Μπαλοδήμος Χρήστος
Αναπληρωτής Διευθυντής, Νεφρολογικό Τμήμα, Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Πύργου

Την τελευταία 10ετία μια νέα νοσογόνος οντότητα έκανε την εμφάνιση της, η Νεφρογενής Συστηματική Ίνωση (ΝΣΙ). Η αρχική της ονομασία ήταν «Δερματική νόσος προσομοιάζουσα με Σκληρομυξοίδημα σε αιμοκαθαρόμενους ασθενείς» και εν συνεχεία «Νεφρογενής Ινοποιητική Δερματοπάθεια» λόγω της χαρακτηριστικής δερματικής ίνωσης την οποία εμφανίζει η νόσος. Ο όρος ΝΣΙ έγινε αργότερα αποδεκτός αφού διαπιστώθηκε ότι μερικοί ασθενείς εμφανίζουν πλέον και συστηματική συμμετοχή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Επίδραση της συγγενούς καρδιακής βλάβης στη νεφρική λειτουργία παιδιών

Τεύχος 24

Σπύρος Ράμμος
Καθηγητής, Διευθυντής, Παιδιοκαρδιολογικό Τμήμα, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Αθήνα

Π. Κουρκοβέλη
Ιατρός, Παιδιοκαρδιολογικό Τμήμα, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Αθήνα

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες (ΣΚ) αποτελούν σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας. Κατά τη φυσική πορεία τους αναπτύσσονται παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί, που μπορεί να δράσουν αρνητικά στη λειτουργία ζωτικών οργάνων. Η νεφροπάθεια αποτελεί γνωστή και καλά μελετημένη επιπλοκή των ΣΚ και κυρίως των κυανωτικών, καθώς απαντάται στο 30% των ασθενών με κυανωτική ΣΚ. Οι συνέπειες της υποξίας και η σύνδεση της με τη νεφρική λειτουργία έχουν μελετηθεί αρκετά τις τελευταίες δεκαετίες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Αναιμία και Χρόνια Νεφρική Νόσος. Θεραπευτική αντιμετώπιση. Χρήση σκευασμάτων σιδήρου, βιταμίνης Β12, φυλλικού οξέος και συμπλεγμάτων βιταμινών

Τεύχος 24

Mαρινάκης Θ.
Επιμελητής Α’, Αιματολογική κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»

Ξανθόπουλος Β.
Ιατρός, Αιματολογική κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»

dialysis living issue 24

Η αναιμία αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή της χρονίας νεφρικής νόσου (ΧΝ Ν). Το 1836 ο Bright πρώτος περιέγραψε τη σχέση μεταξύ αναιμίας και ΧΝΝ, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα (1922) οι Brown και Roth κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναιμία στη ΧΝΝ προκαλείται από τη μειωμένη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC) από το μυελό των οστών. Το 1933, οι Parsons και Ekola-Strolberg διαπίστωσαν την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης (Hb) και της ουραιμίας και μάλιστα με την τιμή της κρεατινίνης (Cr).Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) χαρακτηρίζει ως αναιμία τη συγκέντρωση Hb <13g/dl για τους άνδρες και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και 12 g/dL για τις υπόλοιπες γυναίκες, ενώ η Επιτροπή του National Kidney Foundation / Kidney Dialysis Outcomes Quality Initiative (KDOQI) προτείνει τη διερεύνηση κάθε αναιμίας σε ασθενείς με ΧΝΝ όταν η τιμή της Hb είναι 11 g/dL για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία και 12 g/dL για τους άνδρες και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Βιταμίνη D

Τεύχος 24

Αφεντάκης Ν.
Διευθυντής, Νεφρολογικό Τμήμα, Γ. Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

Αλεβιζάκη Φωτ.
Νεφρολόγος, Ιατρικό Θεραπευτήριο Ιλίου

Η βιταμίνη D3 παράγεται στο δέρμα από την προβιταμίνη D3, 7- δεϋδροχοληστερόλη, με τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι στεροειδές βιολογικά αδρανές. Μετά το σχηματισμό της στο δέρμα, εισέρχεται στην κυκλοφορία, όπου συνδέεται με την πρωτεΐνη - φορέα της. Εκτός από τη βιταμίνη D3, η προβιταμίνη μετατρέπεται σε ανενεργά παράγωγα, όπως τη λουμιστερόλη και την ταχυστερόλη. Η αντίδραση αυτή συμβαίνει όταν με το θερμικό ισομερισμό της μετατροπής της προβιταμίνης απορροφάται περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία. Η παραγωγή της βιταμίνης D3 επηρεάζεται από την ηλικία, (είναι μεγαλύτερη στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες απ' ότι στους ηλικιωμένους), από την εποχή του έτους (μεγαλύτερη παραγωγή την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο) και από το γεωγραφικό πλάτος (μικρότερη παραγωγή στα βορειότερα πλάτη). Επίσης, η παραγωγή της από το δέρμα επηρεάζεται από την ποσότητα της μελανίνης και από τη χρήση τοπικών αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας. Εκτός από την παραγόμενη στο δέρμα, βιταμίνη D2 και D3 περιέχεται και στα τρόφιμα (μεγάλα λιπαρά ψάρια) ή σε εμπλουτισμένες τροφές (δημητριακά, γάλα). Η βιταμίνη D2 είναι φυτικής προέλευσης, ενώ η βιταμίνη D3 ζωικής.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο